Laci a franciaországi Montpellier városában töltött pár hetet, ahol a francia nyelvórák mellett, főzni is tanultak, egy híres, Michelin csillagos szakácstól! Íme Laci beszámolója:
Két hetet töltöttem Montpellier-ben, ahol egy nyelv- és főzőtanfolyamra iratkoztam be. Az LSF iskola délelőtti emelt szintű franciaórái reggel 9:00-kor kezdődtek, és 12:30-ig tartottak. A csoportlétszám viszonylag alacsony volt (8), ami családias hangulatot teremtett; spanyol, brit, luxemburgi, lengyel, venezuelai, svájci társaim voltak, akikkel bármiről teljesen közvetlenül lehetett beszélgetni. A tanárom francia származású volt, kizárólag franciául beszéltünk, ami minden erőfeszítést megért. Bármilyen kérdésre hajlandó volt válaszolni, arányosan adagolt humorral és komolysággal vezette az órákat, ami pedig a legszimpatikusabbnak bizonyult, az a távoli országokból érkezett diákok kultúrájáért való érdeklődése volt: velem, mint magyar tanítvánnyal, többször hajlandó volt Pálfi György filmjeit emlegetni, Parti Nagy Lajos írásairól hallgatni és a magyar szokásokat a franciával összehasonlítani. Az LSF emellett minden napra ráadásnyi 20-60 euróért (távolságtól és programtípustól függően) olyan programokat szervezett, mint hegymászás, kirándulás, strandlátogatás, hajókázás, lovaglás, vagy városnézés.
A szállásomon a recepciósok szintén segítőkészek voltak, még a távozásom napján is, amikor egyetlen lánynak kellett 20 diák checkout-ját és útbaigazítását elvégezni. Bár a szoba hagyott némi kívánnivalót maga után, a második ott töltött hetem során munkások jelentek meg az épületben egy szeptember közepéig tartó teljes felújítás feladatával. A konyhának nagyon örültem, a Clemenceau úton lévő szállástól 10 méterre egy szupermarket állt, ahol viszonylag olcsón lehetett rizst, zöldséget és gyümölcsöt venni, de néha nem vontam meg magam a fagyitól sem.
Montpellier-ben valamelyik tájékoztató szerint több mint 750 étterem van, így valahányszor éhes voltam, bármelyik irányba indulhattam, mert minden nagyobb utcában ott állt egy étterem. Leginkább azonban a Pizza Premium nevű helyet kedveltem meg, ahol délben 10.90€-ért ehettem egy gyönyörű pizzát salátával és desszerttel, a pincérnők pedig hihetetlenül kedvesek voltak (ajánlották a kedvenc pizzáikat, megkérdezték, honnan származom, többször kiszaladtak hozzám, hogy minden rendben van-e, néha még az étterem hangszóróiba is olyan zenét kapcsoltak be, amire egyszer megjegyeztem, hogy nagy kedvencem). A bárlátogatók nagy része hozzám hasonlóan külföldi diák, vagy helyi egyetemista volt, akikkel szintén közvetlenül és jókedvűen el lehetett beszélgetni. Nyáron péntek esténként sor kerül az Estival nevű rendezvényre, ahol francia étkeket és borokat lehet viszonylag olcsón kóstolni, élő zenével és számtalan bemutatóval; látogatásom során szinte mozdulni sem lehetett a tömegben, az osztrigáért 10 perces sor állt, de egy pohár borért akár 45 percet is kellett várakozni. Az Estival a Place de la Comédie (az óvárosi főtér) mellett helyezkedett el, ami este kiváltképp szép látvány volt.
A legkülönlegesebb élmény pedig Arnaud főzőiskolája volt, ahol eredeti francia vacsorákat főztünk egy három órás keretben, praktikák elsajátításával és sok nevetéssel. A Michelin-csillagos séf 8 évig állt a világ 100 legjobb szakácsának listáján, az étterme Napóleon családja otthonának épületében foglalt helyet (mivel magas vagyok, Arnaud többször figyelmeztetett, hogy az ajtóknál figyeljek, mert napóleoni magassághoz tervezték), nagyon kedves volt a tanulókkal, és minden óra végén kiosztotta köztünk az elkészített vacsora receptjét – természetesen a vacsoránkat mi magunk fogyasztottuk el.
Nagyon gyorsan elszaladt ez a két hét, rengeteg élményben lehetett részem, és hálás vagyok a
NoVa Experience-nek, amiért eljuthattam oda, megismerhettem a csoporttársaimat és szemtanúja lehettem Franciaország Párizson kívüli kultúrájának is.
Ha Neked is kedved támadt Montpellier-ben, Franciaországban tanulni, esetleg főző tanfolyamon is részt venni Michelin csillagos szakáccsal, nézz szét ajánlataink között, az alábbi linkekre kattintva: