Vízum Amerikába

Vízummentesség, ESTA belépési engedély  Amerikai vízum1
A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretében, amennyiben az utazás elsődleges célja üzleti vagy magáncélú, és nem haladja meg a 90 napot. Szintén vízum nélkül utazhatnak azok a diákok, akik az Egyesült Államokban csökkentett óraszámú oktatáson kívánnak részt venni (pl. nyelvtanfolyam), és kint tartózkodásuk szintén nem haladja meg a 90 napot. E programon keresztül utazók nem vállalhatnak munkát az USA-ban kint tartózkodásuk alatt.

A vízum nélküli beutazáshoz ESTA kérelem kitöltése szükséges, melyhez a következő feltételeknek kell teljesülnie:
– Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó (bordó borítójú) útlevéllel kell rendelkeznie
– Az utazó rendelkezik vissza-, illetve továbbutazásra megváltott jeggyel
– Az utazó rendelkezik érvényes engedéllyel, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA weboldalon keresztül igényelt, és kapott meg

FONTOS: A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik elsősorban tanulás vagy munkavállalás céljából szeretnének az Egyesült Államokba utazni, illetve 90 napnál hosszabb időt szeretnének ott eltölteni.

ESTA belépési engedély díja: 14 USD

Teljes körű ESTA Belépési Engedély ügyintézéséhez kérd bátran a NoVa Experience segítségét elérhetőségeinken.


Tanuló vízum

Azok a diákok, akik elsősorban tanulás céljából szeretnének az Egyesült Államokba utazni, vagyis nyelvtanfolyamra, főiskolára vagy egyetemre illetve általános vagy középiskolába szeretnének beiratkozni, F1 vízumra van szükségük. Azok a tanulók, akik pl. középiskola elvégzése utáni szakmai vagy üzleti képzésben szeretnének részt venni, M-1 vízumot kell igényelniük.

A tanuló vízummal érkezők nem vállalhatnak munkát az USA-ban kint tartózkodásuk alatt, csak pár kivételes esetben, mint például az M1 vízumon érkezők. Ők is csak olyan munkát vállalhatnak, amely a gyakorlati képzésüknek a részét képezi, és azt az USA Állampolgársági és Bevándorlási Hivatala (USCIS) előzetesen jóváhagyta.

A teljes körű vízumügyintézés 2-3 hónapot is igénybe vehet, és térítésköteles.

Szükséges dokumentumok:
Mivel az egyetemre/főiskolára jelentkezőknek, illetve a szakképzés céljából beutazóknak igazolniuk kell tanulási szándékukat, ezért a vízum feltétele, hogy a leendő diák az USA-beli intézménybe előzetesen felvételt nyerjen. Ennek az intézménynek az USA Állampolgársági és Bevándorlási Hivatala (USCIS) által hivatalosan bejegyzett intézménynek kell lennie. A beiratkozáskor az intézmény kiállítja a bizonyos I20-as nyomtatványt, melyet a kérelmezőnek csatolnia kell vízumkérelméhez. Továbbá csatolandó még az a nyomtatvány, mely igazolja, hogy az iskola bejelentette a tanulót a Diák- és Cserelátogatási Információs Rendszerbe (SEVIS).

Az I20-as nyomtatványhoz az alábbi szükséges:
Banki igazolás a pénzügyi háttérről (min. 1.500 USD/hó, az elmúlt 6 hónapból)
Szponzor esetén szükséges egy Támogatói Nyilatkozat csatolása is.

A vízumkérelem folyamata:
1. A DS-160-as űrlap kitöltése, melyet minden vízumkérelmezőnek ki kell töltenie
2. A Pannon Parcel Service (PPS) fuvarlevelének kitöltése, ugyanis minden vízumkérelmezőnek itthon a PPS futárszolgálat szállítja ki az útlevelét
3. Időpont egyeztetés vízuminterjúhoz
4. Vízumkezelési díj befizetése

Vízum igényléssel kapcsolatos költségek:
Vízumdíj: 160 USD /DS-160 for the visa appointment/
SEVIS díj: 350 USD /2019.06.24-től/
A SEVIS-díj a vízumigénylési díjon felül, attól függetlenül fizetendő. A SEVIS díj az F és M vízumot igénylő nemzetközi diákok számára 200 USD-ről 350 USD-re növekedett. A DHS megtartja a 35 USD összegű SEVIS díjat a J cserelátogató vízum „au pair”, „camp counselor” és „summer work travel program” kategóriában résztvevőknek, azonban megemeli a teljes I-901 díjat a más J csereprogramban résztvevőknek 180 USD-ről 220 USD-re. A díjat nem lehet az amerikai követségen vagy konzulátuson befizetni.

Teljes körű amerikai Tanuló Vízum ügyintézéséhez kérd bátran a NoVa Experience segítségét elérhetőségeinken.

Forrás, és további részletes információk az amerikai vízumokkal kapcsolatosan: https://hu.usembassy.gov/hu/