Tudj meg többet az Erasmus programról!

Mi is az az Erasmus?
Az Erasmus az Európai Bizottság egyik olyan programja, mely a felsőoktatásban tanuló hallgatók más, külföldi társintézményben való tanulását segíti elő. Tehát a felsőoktatás fejlesztése mellett, az Európán belüli mobilitást ösztönzi. A program eredeti angol neve: European Community Action Scheme for the Mobility of University Students (ERASMUS).

Kik jelentkezhetnek Erasmus ösztöndíjra?
Minden olyan hallgató, aki megfelel a felsőoktatási intézménye által szabott feltételeknek, és egyben akit kiválasztanak arra, hogy egy másik, külföldi partnerintézményben folytathasson tanulmányokat Erasmus diákként.

Milyen feltételeknek kell még megfelelni?
– A felsőoktatási intézményednek ECHE tanúsítvánnyal kell rendelkeznie
– A hallgatóknak meg kell felelnie bizonyos nyelvi követelményeknek, kiutazás előtt, és után is
– A külföldi tanulmányok megkezdése előtt egy tanulmányi szerződés megkötése
– A külföldi kintlét alatt végzett tevékenységnek (tanulmányok vagy szakmai gyakorlat) kapcsolódnia kell a diák itthoni egyetemi szakához. Ezt a tevékenységet a hallgató választhatja meg a rendelkezésre álló lehetőségek közül, nyelvtudásának és érdeklődési körének megfelelően.
– Csak olyan külföldi felsőoktatási intézményekben lehet tanulni az ösztöndíjjal, amellyel a küldő intézménynek erre vonatkozóan szerződése van
– A szakmai gyakorlat helyszíne bármely európai uniós célországban működő vállalkozás lehet
– PhD hallgatók is pályázhatnak, amennyiben megfelelnek bizonyos követelményeknek

Hol tudok pályázni?
Csak a saját intézményüknél tehetik meg ezt a diákok, amennyiben az adott felsőoktatási intézménynek van érvényes Erasmus Intézményi Pályázata az adott tanévre. Érdemes felkeresni az adott tanszéket, és ott informálódni, főleg külföldi szakmai gyakorlat esetén.

Mikor nyújtsam be a pályázatomat?
Általában az év elején szokták kiírni a pályázatokat a felsőoktatási intézmények, és nagy általánosságban márciusig le kell adni a jelentkezéseket. Minden iskolában változhatnak az időpontok, ezért érdemes rátekinteni a faliújságra, illetve az iskolád honlapjára, ahol bővebb információt kaphatsz a leadási határidőkről.

Milyen értékű lehet az ösztöndíj?
Az Erasmus ösztöndíj havi minimális összege Magyarországon 200€, a maximális összege országonként változik, de általában legfeljebb 1000€. Ez az összeg nagymértékben függhet a befogadó országtól, pl. a magasabb megélhetésű országokban, (például Franciaország, Olaszország, Ausztria) nagyobb támogatásra számíthatnak a diákok.

Milyen külföldi országokban folytathatok Erasmus tanulmányokat?
Az Európai Unió összes tagállamában, illetve még Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Macedóniában és Törökországban.

Miért pályázzak Erasmus ösztöndíjra? Miért lesz ez jó nekem?
Mert ez egy nagyszerű lehetőség, ha még diák vagy, ugyanis az Erasmus ösztöndíjból akár teljes mértékben tudsz magadnak finanszírozni egy külföldi nyelvtanfolyamot, szakmai gyakorlatot, vagy akár egy egész egyetemi szemesztert, Európán belül szinte bárhol. Kell ennél több? Gondolj csak bele, milyen jól fog kinézni az önéletrajzodban egy külföldi szakmai gyakorlat!

Miben tudtok ti, a NoVa, nekem segíteni, ha Erasmus ösztöndíjjal szeretnék külföldre utazni?
A te feladatod, hogy jelentkezz az ösztöndíjra az egyetemeden, és el is nyerd azt, utána csupán annyi a dolgod, hogy kiválasztod a legszimpatikusabb célországot, ahol külföldi tanulmányaidat szeretnéd folytatni. Innentől a többit bízd ránk: mi megtaláljuk neked azt az iskolát, vagy szakmai gyakorlatodhoz azt a befogadó céget a kiválasztott országodban, akik fogadnak téged Erasmus ösztöndíjjal. Emellett megszervezzük szállásodat, illetve repülőjegy foglalásban, és biztosítás kötésben is tudunk segíteni.

Merj belevágni egy külföldi tanulmányútba, ráadásul úgy, hogy még fizetned sem kell érte 😉

További részletes információt az Erasmus programról az alábbi linkekre kattintva érhetsz el:
http://www.tka.hu/palyazatok/108/-erasmus
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/

Ingyenes ajánlatkérésért fordulj hozzánk bizalommal: info@novaexperience.hu