Üdvözlet Hastings-ből..

Annamari élménybeszámolóját családi külföldi nyelvtanulásukról alább olvashatod. Köszönjük szépen Annamari a részletes beszámolóért, és nagyon örülünk, hogy ennyire jól éreztétek magatokat Angliában 🙂

„Alapból két tiÜdv Hastingsbőlnédzser (13 és 15 éves ) fiamnak kerestem angliai nyelvtanfolyamot, de mint aggódó anyuka, előtte kikérdeztem a „gyerekeket”, hogy hogy állnak ahhoz a szituációhoz, ha 3 hétet külföldön, egyedül, egy fogadó családnál vagy kollégiumban lakva kell eltölteniük a nyári szünetben. A nagyobbik fiam „vállalkozó szellem”, nála nem is volt kérdés, hogy megoldaná, de a kisebbik érzékeny lélek, ezért bizony tartottam attól, hogy megviseli, vagy ha véletlenül nem úgy „sülnek el a dolgok”, ahogy kell, akkor soha többet, esetleg évekig nem tudom rávenni arra, hogy egyedül is menjen külföldi nyelvi táborba.

Mivel szerencsés helyzetben vagyunk és a férjemmel online módon bárhonnan tudunk dolgozni, úgy határoztunk, hogy a fiúk első nyelvi tábora egyben a családi nyaralás is lehet.

Nórát és a Nova Experience-t egy előző tábor megszervezése kapcsán már ismertük, (akkor nagyobb fiúnk 2 hetet Bécsben töltött) ezért most újra megkerestük és tanácsát, javaslatát kértük a komplex családi nyaralás-nyelvtanfolyamra. Nóra nagyon segítőkész volt és mondanom sem kell, hogy jó néhány koncepció mentén elindultunk. Vizsgáltuk a nagyváros-vidék viszonylatot, a vidéki Anglia egyes részeit mérlegeltük, hogy melyik lenne a számunkra legmegfelelőbb. Végül az „angol Riviéra” mellett döntött a család, hisz mégis csak nyáron megyünk és bíztunk benne, hogy Anglia megcáfolja az általános nézetet, miszerint ott mindig esik és fúj a szél…

Azt szerettük volna, ha gyerekeink 3 hetet töltenek el legalább nyelvterületen, mert érezhető fejlődés volt a cél. Magyarországon az iskolában mindketten tanulnak angol nyelvet, de nyelvterületen dinamikusabb a fejlődés. Végül július 1-től 22-ig, tehát 3 hétig vettek részt Dél-Angliában, Hastings-ben (Sussex) az English for Less Nyelviskola nyelvtanfolyamán. Az iskolában rajtuk kívül magyar nemzetiségű ez idő alatt nem volt. Sokszínű volt a gyereksereg, többnyire német diákok, de spanyol, olasz, török, kínai nemzetiségűek is jöttek.

A nyelviskola július 1-től kezdődött, tehát gyakorlatilag fiaink a kezdő héttől indultak. Minden hétfőn reggel szintfelmérővel kezdődik a hét az újonnan érkezőknek, ekkor besorolják a gyerekeket csoportokba, tudásszint alapján. Ezek a csoportok mobilak, minden héten az újonnan érkezőkkel bővülnek, illetve a távozóktól a hét végén elbúcsúznak. Napi 3 óra nyelvóra a „kötelező” délelőtti iskola – de ez is abszolút játékos formában zajlik, tini magazinokból olvasnak, olyan témákról beszélnek, amik a gyerekeket érdeklik. A kisebbik fiam megjegyezte: „ez nem is igazi iskola, hanem sokkal jobb. Hisz csak játszunk!” Én nagyon örültem, hogy így érezte, mert közben bátorságot gyűjtött az idegen nyelven való beszédhez, a fiatal, laza oktatókkal baráti kapcsolatot tudtak kialakítani. Az volt a jó, hogy nem éreztem náluk stresszt és ez szempont egy fárasztó iskolaév után.

Délután a junior program minden napra tartogatott programokat, előre kiadott beosztás szerint sport, játék, kirándulás a városban vagy közeli városkákba, turisztikai célpontokra, ezek mind a program részét képezték. Heti 2 alkalommal esti program is volt (disco meg filmvetítés ? talán.. )

És igen, közben mi felnőttek:

hát az úgy volt, hogy anyuka indult útnak a 2 fiúval július 1-én és 2 hétig maradtam velük, 1 hét után megérkezett apuka és 1 hetet együtt töltöttünk, majd az apukájukkal utaztak haza. Így a felnőttek „fejenként” 2 hétig élvezhették Anglia vendégszeretetét és a gyerekek végig fordulhattak hozzánk, ha bármi baj adódott volna.

Közösen laktunk egy „student flat”-ben, ami gyakorlatilag egy lakás volt, 4 szobával, amiből 2-őt használtunk és 2 fürdőszobát, konyhát is rendelkezésünkre bocsájtottak, természetesen ezek a lakás részei voltak. A junior program a Brighton-i Egyetem hastings-i tagozatának az épületében volt, ami egy szuper, jól felszerelt, modern épület, abszolút Hastings centrumában. Nekünk ráadásul nagyon közel volt, tehát gyalog kb. 2 percre.

Mi, felnőttek is úgy gondoltuk, hogy amíg a gyerekek iskolában vannak, mi is gyakoroljuk a nyelvet, ezért Nórával felnőtt nyelvtanfolyamot is kerestünk, ahova pedig mi jártunk el. Ez a Shane Language School volt, amiről szintén csak jót tudok mondani. Profi tanárok, ráadásul az én tanárom konkrétan hastingsi lakos volt, ami azért volt számomra érdekes, mert minden helyi vagy a közelben lévő dolgokat jól ismert és nyitott ember volt, szívesen mesélt, beszélt mindenről.

A férjem tanára viszont bevándorolt szír (Aleppo-ban született) volt, aki ha ezt nem mondja el magáról, sosem találtuk volna ki. Egy fiatal, vidám, nagyon kedves, nyílt és őszinte srác volt, tökéletes angol tudással.

A felnőtt nyelviskolában természetesen elsősorban fiatal felnőttek voltak, mondhatnám, mi voltunk a „rangidősek”, de elmondhatom, hogy sok érdekes emberrel találkoztunk.

Délutánonként lehetőség volt rá, hogy csatlakozzunk a junior programhoz egy-egy kirándulásra, ezek szintén nagyon klasszak voltak. Voltunk Rye-ban, ami egy tündéri kisváros, régi erőddel és sokszázéves házakkal – és ugyan állítólag Paul McCartney is itt lakik, nekünk nem volt szerencsénk találkozni vele. Szerveztek kirándulást Eastbourne-ba, Brightonba. A hétvégékre pedig az egyik napi kirándulás részét képezte a programnak, míg a másik hétvégi napra fakultatív volt.

Ezekre a kirándulásokra együtt mentünk a gyerekekkel: Londonba, Greenwich-be, Cambridge-be, Brightonba. Szervezés, biztonság, idegenvezetés szempontjából is úgy gondolom, hogy mindent megtettek az EFL szervezők, animátorok, hogy jól érezzük magunkat.

Én csak jókat tudok mondani Hastings-ről, az EFL nyelviskoláról, mindenképpen kiváló kezdés volt, hogy további szép nyarakat töltsenek és akarjanak eltölteni a gyerekeink Angliában. A „kis színes” még, hogy az EFL nyelviskola igazgatója és alapítója egy magyar fiú, Reznek István, aki amikor a reptéri transzfer taxival megérkeztünk Hastings-be (amit szintén Nórával előre lefoglaltunk), magyarul fogadott (!). Ez volt a non-plus-ultra, nagyon meglepődtem 😊

Persze nem vont le volna semmit a nyelvtanfolyam színvonalából, ha éppen nem honfitársunk az igazgató, de ez érdekes és mulatságos pillanat volt, főleg, hogy angolul kezdtem vele beszélni….

Ja, és még az időjárás! Hát aki nem szereti vagy nem bírja a 40 fokot, de még azt hiszem, ez sem kell hozzá: nagyon-nagyon szerethető volt. Egész tavasszal megbízhatóan vízálló esőkabátokat nézegettem, persze csinosat akartam és végül nehezen, de találtam! Gondoltam, majd Angliában debütál.

Hát nem!

Mert nem kellett. Minden kirándulásra cipeltem magammal, szerintem onnan lehetett felismerni messziről, hogy turista vagyok, hisz egész Angliában csak én vittem vagy vettem fel (ha már nem akartam a kezemben vinni) az esőkabátot. 20 fok körüli hőmérséklet volt minden áldott nap, reggel lehet, hogy csak 18 fok, de nap közben 25 fokra is felment. Egy farmer, pólóban, vagy aki jobban bírja térdnadrágban, de tökéletesen el lehetett lenni. Egyetlen nap sem esett az eső! 3 héten keresztül. A tenger csodaszép volt, angol gyerekek fürödtek is, mi térdig mentünk csak bele azért 😊 – de a látvány csodálatos volt, és friss idő, kellemes klíma. Imádtuk.

Ma már látom egyébként, hogy felesleges volt aggódnom, de egy percig sem bánom, hogy így és együtt mentünk el. A kisebbik fiam jövőre szerintem hajlandó lesz egyedül és fogadó családhoz menni, mert utóbbit azért nagyon ajánlom, mert ott egyszerűen muszáj angolul beszélniük a gyerekeknek. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, bármikor szívesen visszamennénk! 😊

Van egy ilyen video, amit csak belinkelni tudok: https://www.youtube.com/watch?v=sAlteMParhg&t=15s
Steve (Reznek István) minden pénteken összerak egy ilyen anyagot a heti történésekről és minden pénteken elbúcsúztatják a távozókat. Ez egy kedves gesztus, felfedezheted benne Ivánt és Rudit, meg Árpit (ha tudod kik ők😊)

EFL-t, Steve-et, Téged is ajánlom mindenkinek – és köszönjük szépen Nóra.

Puszi: Annamari”

Nyári táborok külföldön
Nyelvtanulás külföldön